Войчук А.В. Близькосхідна політика адміністрацій США після завершення холодної війни - Войчук, Ангеліна Володимирівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена комплексному аналізу еволюції близькосхідної політики адміністрацій Сполучених Штатів Америки у період після завершення Холодної війни. У дослідженні простежується трансформація стратегічних підходів Вашингтона від початку 1990-х років до 2024 року, з урахуванням змін у глобальному безпековому середовищі, появи нових регіональних акторів та динаміки внутрішньополітичних процесів у США. Робота розкриває причинно-наслідкові зв’язки між ключовими рішеннями американських адміністрацій та розвитком ситуації в регіоні, аналізує роль енергетичного фактора, безпекові пріоритети, зміни у підходах до ізраїльсько-арабського врегулювання, а також вплив зовнішніх гравців — Ірану, Китаю та Росії. Окрема увага приділяється специфіці політики кожної адміністрації — від Дж. Буша-старшого до Дж. Байдена — та їхнім концептуальним відмінностям щодо військових інтервенцій, дипломатії, боротьби з тероризмом та використання механізмів «м’якої сили». У підсумку здійснено спробу оцінити наслідки американської присутності на Близькому Сході та окреслити можливі сценарії подальшого розвитку регіональної політики США з огляду на сучасні міжнародні тенденції.
Keywords: політика США; Близький Схід; національна безпека; енергетичні інтереси; ізраїльсько-арабський конфлікт; військові інтервенції