Адаптація бухгалтерських систем до стандартів сталого розвитку: стратегії ведення обліку. - Косташ, Тетяна Вікторівна; Михалків, Алла,Анатоліївна; Кудлаєва, Наталія Вікторівна (Ефективна економіка, 2024)
Стаття присвячена дослідженню нових стратегій ведення обліку в процесі адаптації бухгалтерських систем до стандартів сталого розвитку. Зазначено, що «Цілі сталого розвитку»–це глобальні цілі, затверджені ООН у 2015 році впідсумковому документі «Перетворення нашого світу: порядок деннийу сфері сталого розвитку до 2030 року». Вони охоплюють різноманітні економічні, соціальні та екологічні аспекти, що сприяють сталому розвитку та покращенню якості життя на планеті. Наголошено, що вісім із сімнадцяти «Цілей сталого розвитку»мають прямий зв’язок із бухгалтерським обліком. Бухгалтери можуть впливати на досягнення цих цілей, а також адаптувати бухгалтерський облік до нових викликів у сфері корпоративного сталого розвитку. Вказано, що адаптація бухгалтерських систем до стандартів сталого розвитку відбувається на тлі глобальних змін у підходах до управління бізнесом і включає в себе нові стратегії ведення обліку, орієнтовані на екологічну, соціальну та управлінську (ESG) звітність. Цей процес передбачає інтеграцію традиційної фінансової звітності з нефінансовими показниками, що відображають вплив компанії на навколишнє середовище, суспільство та дотримання принципів належного корпоративного управління. Зауважено, що ниніміжнародні стандарти фінансової звітності застосовуються в більш як 140 юрисдикціях. Європейський Союз одним із перших зробив ці стандарти обов’язковими, починаючиіз 2005 року. В Україні застосування цих стандартів для певних категорій компаній із 2017 року стало обов’язковим після внесення змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». У висновку відзначено, що адаптація бухгалтерських систем до стандартів сталого розвитку є необхідною й потребує істотних змін у веденні обліку. Основними новими стратегіями є інтеграція ESG-звітності, що забезпечує гармонізацію фінансових і нефінансових звітів, а також розширення аналітичних інструментів, таких як AI та Big Data, для оцінюванняекологічних та соціальних ризиків. Включення вартості природних ресурсів до фінансовихзвітівдасть змогу точніше оцінити їх вплив на бізнес, а звіти щодо розкриття вуглецевого сліду допоможуть зрозуміти вплив діяльності компанії на клімат.
Keywords: сталий розвиток, бухгалтерський облік, ESG-критерії, IFRS S1, IFRS S2, інтеграція ESG-звітності.