Інформаційно-цифрові виміри науково-педагогічної активності - Мурадханян, Ірина; Слухенська, Руслана; Ivanushko, Yana; Hauriak, Olena; Маланій, Віта Іванівна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
Масштаби та інтенсивність інтеграції цифрового складника до науково-педагогічної діяльності стрімко зростають, що зумовлює актуальність теми діджиталізації освіти. Мета наукової розвідки полягає у висвітленні статусу цифрового виміру в інституційному, навчально-практичному та людиноорієнто ваному розрізі освітнього процесу. Основні завдання статті зосереджені на позиціонуванні цифровізації в системі навчально-наукової активності. Висвіт люється тренд залучення цифрових ресурсів до традиційних моделей навчального процесу, водночас, формується новий формат використання іннова ційного потенціалу у вигляду цифрової педагогіки. Перед науково-педагогічним дискурсом постає проблема узгодження цифрових ресурсів із навчальною парадигмою вищої школи. Стандарти інформаційного суспільства передбачають технологічно-цифровий супровід суспільної активності. Цифрові ресурси активно інтегруються до наявних освітніх методик, створюючи абсолютно нові навчальні середовища. Зазначається, що науково-педагогічна діяльність потребує впорядкування інноваційних ресурсів. Сучасний викладач-науковець активно застосовує цифрові інструменти задля досягнення програмних результатів навчання. Відзначається запит на використання цифрових ресурсів з боку здобувачів освіти, які активно застосовують ці інструменти в буденному житті. Діджитал-простір створює сприятливе поле для співпраці на рівні викладач-студент. Перспективним напрямом досліджень є розробка освітніх стратегій, які ґрунтуються на цифровому потенціалі. Отже, цифровізація постала новим драйвером науково-педагогічної діяльності, в якій професійні компе тентності складають комплекс фундаментальних, гнучких та цифрових навичок.
Keywords: цифрова педагогіка; цифровізація освіти; цифрові навички; інноваційні стратегії вищої освіти; викладач-науковець