Свобода пересування в умовах воєнного стану в Україні - Федорчук, Марина Дмитрівна (Чернівці: Технодрук, 2022)
Свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України не є абсолютними та у випадках, передбачених законодавством підлягає обмеженню. Мета обмеження свободи пересування та права вільно залишати територію України під час дії правового режиму воєнного стану випливає зі статті 17 Конституції України, згідно з якою, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Обмеження свободи пересування може реалізовуватися за критерієм території та осіб. Відповідно до територіального критерію, обмеження можуть застосовуватися, зокрема на територіях, щодо яких введено воєнний стан. Обмеження свободи пересування поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні за наявності умов, передбачених Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та іншими законами.
Keywords: свобода пересування; воєнний стан; права людини; обмеження прав людини