ПСИХОЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ПЕРЕКОНАННЯ В СУДОВИХ ПРОМОВАХ:ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА МОВНІ АСПЕКТИ - Ляска, Оксана Петрівна; Кшевецький, Володимир Сергійович (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджено роль мови як інструменту переконання в судових процесах, зосереджуючись на психолінгвістичних аспектах побудови судових промов. Проаналізовано риторичні стратегії, стилістичні прийоми та використання емоційно забарвленої лексики, які адвокати та прокурори застосовують для впливу на присяжних, суддів та інших учасників судового процесу. Розглянуто механізми мовного впливу на когнітивні та емоційні реакції слухачів, а також вплив таких реакцій на прийняття рішень. Запропоновано міждисциплінарний підхід, що поєднує елементи юридичної психології та філології, для кращого розуміння процесу формування переконань у судових справах. Особливу увагу приділено таким аспектам, як маніпуляція мовою, вплив на емоційний стан слухачів та ефективність різних мовних стратегій у контексті судових виступів.
Keywords: мова, психолінгвістика, переконання, риторичні стратегії, когнітивний вплив, емоційна маніпуляція, судовий процес.