Фінансова безпека підприємства та загрози її втрати в сучасному економічному середовищі - Бак, Н.А.; Марусяк, Н.Л. (Економіка та держава, 2022)
У статті досліджено особливості розкриття сутності фінансової безпеки підприємства з метою розвитку понятійного апарату фінансового менеджменту підприємства. Розглянуто підходи до трактування фінансової безпеки як складової економічної безпеки підприємства, самостійного об'єкту управління, детермінованого рівня фінансового стану, діяльності з управління ризиками, рівня збалансованості фінансових показників тощо. Визначено, що фінансова безпека на підприємстві характеризується таким фінансовим станом, за якого підприємство здатне протистояти вже існуючим та потенційним загрозам шляхом ефективного фінансового управління для забезпечення розвитку економічної діяльності підприємства. Узагальнення основних теоретичних підходів відповідно до сутнісних ознак фінансової безпеки є підґрунтям її впровадження на підприємствах. Обґрунтовано необхідність класифікації загроз фінансовій безпеці підприємства за місцем та джерелами виникнення, сферою походження, можливістю здійснення, тривалістю дії, ступенем важкості. Охарактеризовано види загроз відповідно до основних економічних тенденцій у країні. Їх ідентифікація необхідна для прийняття ефективних рішень для зменшення негативного впливу на фінансовий стан та економічний розвиток підприємств у сучасному економічному середовищі.
Keywords: фінансова безпека підприємства, загрози фінансовій безпеці, фінансові ризики, фінансовий стан, фінансова стабільність