«Русскомірні» корозії у практиках Московського патріархату - Горохолінська, Ірина; Бродецький, Олександр (My University, 2023)
Актуальність теми дослідження. Ядро ідентичнісних трансформацій українського суспільства – долання бацил “русского міра”. Багато в чому це стосується і релігійної сфери. Постановка проблеми. Ідеї і практики “русского міра” втілюються в публічній риториці церковних функціонерів Російської Православної Церкви і її сателіта в Україні. Їхній аналіз – важлива передумова ефективного протистояння цій деструктивній ідеології. Постановка завдання: осмислити деструктивну дієвість наративів і практик Російської Православної Церкви та її сателіта – “Української” Православної Церкви (на матеріалі публічних виступів її предстоятеля). Виклад основного матеріалу. Показано, як Московський Патріархат устами своїх діячів “виправдовує” війну та здійснює тотальну дезінформацію щодо реальних причин цієї війни, спотворюючи основи християнських постулатів щодо справедливості. Висновки. Теперішнє керівництво “У”ПЦ позбавлене реального потенціалу привести цю структуру до самокритики за вкоріненість в ідеях “русского міра” і до сутнісних трансформацій.
Keywords: “русскій мір”; Російська Православна Церква; “Українська” Православна Церква; цінності; суспільство; війна; "Russian world”; Russian Orthodox Church; “Ukrainian” Orthodox Church; values; society; war