ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ БІЗНЕСУ ПОДРУЖЖЯ. - Protskiv, Nataliia; Nykyforak, Volodymyr (м. Дніпро, 2024)
У статті розглядаються проблеми визначення правового режиму майна подружжя, зокрема, у випадку його поділу. Сучасні реалії вимагають окремих підходів до визначення правового режиму бізнесу подружжя та доходів від підприємницької діяльності подружжя. З’являються нові тенденції в розвитку сімейного законодавства, зокрема, змінюються традиційні галузеві інститути. Перебування в шлюбі, проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, встановлення режиму окремого проживання – це особливі юридичні стани, а тому регулювання майнових відносин осіб, які в них перебува ють повинно будуватися на комплексному підході з врахуванням не лише норм цивільного законодавства, які регулюють відносини спільної власності. Придбання майна подружжям, яке веде бізнес, автоматично тягне за собою проблеми, пов’язані з його поділом у випадку розірвання шлюбу. В силу статті 60 Сімейного кодексу України будь-яке майно, придбане за час шлюбу є спільною сумісною власністю. Однак, дана презумпція може бути спростована, про що і свідчить судова практика. Існує кілька способів поділу бізнесу: поділ акцій, внесків до статутних капіталів (якщо не має заборони або обмеження на вступ до складу учасників господарського товариства), виплата одному з подружжя частини ринкової вартості частки в спільному бізнесі, продаж бізнесу третій особі, або ж спільне продовження бізнесу. Обрання того чи іншого способу залежить від волі сторін та порядку поділу (судовий чи договірний). Найкращим варіантом виходу з даної ситуації є укладення шлюбного договору до виникнення конфлікту. Однак, на жаль, інститут шлюбного договору в Україні не є настільки популярним. Судова практика визначає, що є об’єктом спільного бізнесу подружжя. Це можуть бути доходи від підприємницької діяльності, вартість частки вкладу в статутному капіталі господарського товариства (а не сам вклад, який став власністю товариства), акції. А при поділі важливим моментом також є обтяження спільного бізнесу боргами. При визначенні правового режиму бізнесу необхідно враховувати час заснування бізнесу, дату укладення шлюбу, джерела походження коштів, яківикористовувалися для започаткування бізнесу, внески кожного з подружжя у ведення бізнесу, наявність шлюбного договору. Тому важливо обрати правильний спосіб захисту прав одного з подружжя.
Keywords: бізнес; корпоративні права; підприємство; поділ майна; сім’я; подружжя; спільна власність подружжя