Ігрові технології розвитку мовлення дітей - Маротчак, Діана Сергіївна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення й експериментальне дослідження проблеми використання ігрових технологій у процесі мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку. У роботі з’ясовано сутність поняття «мовленнєвий розвиток у дошкільному віці», розкрито основні підходи до проблеми використання гри як провідного засобу мовленнєвого розвитку дитини. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури обґрунтовано педагогічний потенціал ігрових технологій у формуванні мовленнєвої компетентності дошкільників. Експериментально перевірено ефективність розробленої методики використання ігрових технологій для розвитку мовлення дітей дошкільного віку. Результати дослідження засвідчили позитивну динаміку мовленнєвого розвитку вихованців експериментальної групи. У роботі подано методичні рекомендації для вчителів-логопедів і вихователів закладів дошкільної освіти щодо ефективного використання ігрових технологій у мовленнєвому розвитку дітей.
Keywords: експериментальне дослідження; мовленнєва компетентність; ігрові технології; дошкільний вік; мовленнєвий розвиток