Художньо-естетичний розвиток молодших школярів засобами декоративно-прикладного мистецтва - Тодорюк, Вікторія Сергіївна (My University, 2024)
У магістерській роботі автором обґрунтовано особливості художньоестетичного розвитку молодших школярів засобами декоративноприкладного мистецтва. У художньо-естетичному розвитку молодших школярів засобами декоративно-прикладного мистецтва важливим є навчання учнів сприймати та усвідомлювати красу дійсності, відчувати емоції та почуття до об’єктів і явищ природи, навчитися відрізняти прекрасне в довкіллі. Твори декоративно-прикладного мистецтва захоплюють красою, примушують спостерігати та відчувати завдяки візерункам, орнаментам із рослинних і геометричних елементів, кольорам і їх відтінкам, елементам українського декоративного розпису. Розкрито актуальність проблеми художньо-естетичного розвитку особистості у науковій літературі. Проаналізовано суть та вікові особливості художньо-естетичного розвитку молодших школярів. Охарактеризовано засоби декоративно-прикладного мистецтва в художньо-естетичному розвитку молодших школярів. Здійснено дослідження стану художньо-естетичного розвитку молодших школярів засобами декоративно-прикладного мистецтва. Теоретично обґрунтовано педагогічні умови художньо-естетичного розвитку молодших школярів засобами декоративно-прикладного мистецтва Визначено методичний інструментарій художньо-естетичного розвитку молодших школярів засобами декоративно-прикладного мистецтва.
Keywords: художньо-естетичний розвиток, естетичне сприймання, творчість, урок образотворчого мистецтва, декоративноприкладне мистецтво, орнамент, декоративний розпис.