КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ВИПЛАТИ ДИВІДЕНДІВ ЯК РЕГУЛЯТОРНА ФУНКЦІЯ ДЕРЖАВИ: СУДОВА ПРАКТИКА - Kovbas, Ihor (Юридичний науковий електронний журнал♦, 2024)
Стаття присвячена аналізу контролю за дотриманням виплати дивідендів як важливої регуляторної функції держави через призму судової практики в Україні. Основна мета дослідження полягає у вивченні випадків кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та інших порушень, пов’язаних із виплатою дивідендів, а також у виявленні основних проблем, що виникають під час кваліфікації таких злочинів. Методологія дослідження включає аналіз судових рішень, порівняльно-правовий метод, а також синтез теоретичних і практичних аспектів кримінальної відповідальності. Застосовані методи індукції та дедукції дозволяють систематизувати дані та формулювати висновки, що відображають актуальні проблеми у визначенні об’єктивної сторони злочину та встановленні факту ухилення від сплати податків. Результати дослідження свідчать про наявність значних труднощів у законодавстві, які впливають на судову практику. Наукова новизна роботи полягає у проведенні комплексного аналізу сучасної судової практики щодо порушень у сфері виплати дивідендів та виявленні законодавчих прогалин, які потребують вдосконалення. Практичне значення дослідження полягає у формулюванні рекомендацій щодо покращення законодавчої бази та судової практики з метою підвищення прозорості процесу виплати дивідендів, захисту прав акціонерів та зміцнення довіри до фондового ринку. Дослідження також висвітлює важливу роль Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) і Державної податкової служби у забезпеченні ефективного контролю за виконанням законодавчих вимог у цій сфері.
CONTROL OVER DIVIDEND PAYMENT COMPLIANCE AS A REGULATORY FUNCTION OF THE STATE: JUDICIAL PRACTICE
Keywords: контроль за виплатою дивідендів; дивідендів, регуляторна функція держави; НКЦПФР; Державна податкова служба; служба, адміністра- тивний процес; судова практика; захист прав акціонерів; прозорість; фондовий ринок