Аналіз динаміки посівних площ та врожайність ентомофільних польових культур Чернівецької області - Головнін, Вадим Сергійович (My University, 2025)
Проаналізовано динаміку посівних площ основних ентомофільних культур Чернівецької області за 2015-2025 рр. Встановлено, шо найбільшу частку в структурі посівів основних ентомофільних культур займає соняшник (понад 15 тис. га), ріпак озимий та ярий займає другу за обсягами частку (8–13 тис. га), посіви гречки, на третьому місці. Тобто за структурою посіви – олієорієнтовані. Показано, що урожайність гречки характеризується високою волатильністю; у 2018 році, фермерські господарства досягли найвищої урожайності ріпаку – близько 32 ц/га, максимальна урожайність соняшнику понад 31 ц/га у 2023 році. Наведено рекомендації щодо оптимізації структури землекористування для підвищення екологічної стійкості агроекосистем Чернівецької області.
Keywords: ентомофільні культури; запилювачі; агроландшафти; врожайність; посівні площі; Чернівецька область