Особистісно-діяльнісний підхід до професійного розвитку майбутнього фахівця у галузі музичної педагогіки - Лісовий, Вадим Анатолійович (Духовність особистості: методологія, теорія і практика: збірник наукових праць. Гол. Редактор Г.П. Шевченко. Сєвєродонецьк: вид-во СНУ ім. В. Даля, 2021. Вип. 2 (101). С.69-78., 2021)
У статті розглянуто можливості використання особистісно-діяльнісного підходу в процесі професійного розвитку майбутнього фахівця у галузі музичної педагогіки. Висвітлюються ключові ідеї відомих науковців – представників особистісно-діяльнісного підходу в психології та педагогіці. Аналізуються теоретичні концепції, пов’язані з професійним розвитком майбутніх фахівців, зокрема, у сфері мистецької освіти. Професійний розвиток розглядається у статті як особливий вид діяльності, спрямованої на самовдосконалення особистості майбутнього педагога. Тому значна увага приділена аналізу цього феномену, його специфіці. Зазначено, що професійний розвиток має певну структуру, відбувається за визначеними стадіями, тобто являє собою «формоутворення» особистості, адекватної вимогам професійної діяльності, оскільки саме діяльність задає вимоги до особистості, виступає стимулом її розвитку. Професійний розвиток майбутніх фахівців-музикантів передбачає тісне поєднання особистісного і діяльнісного аспектів; у процесі конструювання освітнього процесу для майбутніх фахівців у галузі музичної педагогіки необхідною є орієнтація на особистість як мету, суб'єкт, результат і головний критерій його ефективності.
Keywords: методологічний підхід, особистісно-діяльнісний підхід, особистість, діяльність, професійний розвиток, професійна підготовка, майбутній фахівець у галузі музичної педагогіки