Фразеологізми у британському та американському варіантах англійської мови: лексичний та прагматичний аспекти - Кириченко, Вікторія Михайлівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено англійську фразеологію як лінгвокультурне явище. Фразеологізми розглядаються як одиниці, що поєднують мовні та культурно-історичні компоненти й відображають ментальні особливості англомовних спільнот. Показано, що фразеологічна система англійської мови є динамічною та чутливою до соціальних змін. Порівняно структурно-семантичні особливості британських і американських фразеологізмів. Виявлено, що за спільної ідіоматичної основи британська англійська більш традиційна, а американська – прагматична й інноваційна. Окреслено їхні комунікативно-прагматичні функції та роль у формуванні емоційно-оцінних смислів.
Keywords: фразеологізм, британська англійська, американська англійська, семантика, прагматика, ідіоматика