Педагогічні умови формування батьківської компетентності як чинника підвищення освітніх досягнень дітей дошкільного віку - Рудницька-Юрійчук, Ірина Романівна (Мукачівський державний університет, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами у системі української освіти та суспільними викликами, що вимагають перегляду традиційних моделей взаємодії закладу дошкільної освіти (ЗДО) та сім’ї. Сучасний Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО) визначає пріоритетом формування життєво необхідних компетентностей дитини, що може бути досягнуто лише за умови системного педагогічного партнерства між педагогами та батьками. На сьогоднішній день існує суперечність між високими вимогами БКДО до рівня розвитку дитини (освітні досягнення) та недостатнім рівнем сформованості батьківської компетентності, особливо у сфері організації розвивального середовища вдома та застосування конструктивних виховних стратегій.
Keywords: Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО); батьківська компетентність; дошкільна освіта; освітні досягнення дітей; педагогічне партнерство; педагогічні умови