Лінгводидактичні аспекти вивчення усного діалогічного мовлення в старшій школі - Лерку, Марінела (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних і методичних засад формування вмінь усного діалогічного мовлення в учнів 10–11 класів закладів загальної середньої освіти. У роботі з’ясовано сутність діалогу як комунікативного та лінгвістичного феномену, схарактеризовано його структурні, семантичні та прагматичні параметри. Окрему увагу приділено аналізу мовленнєвої ситуації як стимулу для побудови діалогу, а також ролі невербальних компонентів (жестів, міміки, інтонації) та дотриманню норм мовленнєвого етикету в міжособистісній взаємодії старшокласників. У дослідженні здійснено огляд чинних навчальних програм і підручників, що дало змогу визначити сучасний стан вивчення діалогічного мовлення в школі та виявити потенційні напрями його вдосконалення. Автором запропоновано та обґрунтовано методичну систему вправ і творчих завдань, що ґрунтується на використанні інтерактивних технологій, методу проєктів та ситуативного моделювання. Розроблені матеріали спрямовані на розвиток здатності учнів вільно, логічно та етично коректно висловлювати власні думки в різних комунікативних середовищах. Практична значущість дослідження полягає у можливості впровадження запропонованих методичних рекомендацій у навчальний процес старшої школи для підвищення рівня мовної особистості та комунікативної культури майбутніх випускників.
Keywords: діалог; діалогічне мовлення; старша школа; суперечка; дискусія; диспут; полеміка; дебати; навчальна програма з української мова; підручник української мови