На шляху до Галича: Ростиславичі в другій половині ХІ – першій третині ХІІ століть (до 900-ліття княжого осідку в Галичі) - Kalinichenko, Vitalii; Головко, Олександр Борисович; Кардаш, Остап; Стасюк, Андрій; Нагірний, Віталій (Івано-Франківськ, Лілея-НВ, 2025)
Дискусійний круглий стіл відбувся за ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» при співпраці Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка 27 березня 2025 року. Участь у дискусії взяли провідні спеціалісти та дослідники середньовічної історії України й Центрально-Східної Європи з трьох українських міст – Києва, Чернівців, Івано-Франківська та польського Кракова. У ході дискусії модератором був сформований ряд проблемних питань, відповіді на котрі обґрунтували запрошені промовці, опираючись на власні багаторічні дослідження. Наукове обговорення тривало більше 180 хв, а учасники дискусії отримали можливість дізнатися про найновіші тенденції у дослідженні першої княжої династії Галича – Ростиславичів. Остаточну назву і тематику круглого столу запропонував др. Віталій Нагірний з Кракова, апелюючи до актуалізації переосмислення та ґрунтовнішого вивчення цього княжого роду в контексті історії Галича і Галицької землі. Водночас дискусійний круглий стіл за пропозицією др. Олександра Головка з Києва організовано в рамках вшанування 900-ї річниці з часу згадки про княжий осідок у Галичі.
On the way to Halych : Rostislavovids in the Second Half of the 11th – First Third of the 12th Century.
Keywords: археологічні дослідження; середньовіччя; Галич; Галицьке князівство; династія Ростиславичів; Русь; княжа доба