МОНІТОРИНГ ПОКАЗНИКІВ РЕГІОНАЛЬНОГО ТУРИСТИЧНОГО РИНКУ ТА ОЦІНКА ТУРИСТИЧНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РЕГІОНУ - Krupenna, Inga; Havrysh, Iryna (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2019)
У статті здійснено моніторинг показників регіонального туристичного ринку та проведено оцінювання туристичної привабливості регіону. Для порівняльної оцінки туристичної привабливості регіонів підібрано набір статистичних показників, який відображає основні параметри туристичної привабливості регіону. Проведено розрахунок базових часткових статистичних показників туристичного потенціалу регіону, розвитку туристичної інфраструктури та туристичного комфорту регіонів України. Визначені групові індикатори туристичного потенціалу регіону, розвитку туристичної інфраструктури та туристичного комфорту регіонів. Міжрегіональний порівняльний аналіз групових індексів туристичної привабливості дав можливість визначити ті регіони України, які спроможні створити найбільш оптимальну пропозицію туристичного продукту з позиції цільової аудиторії – туристів. Зроблено висновок, що туристична привабливість регіонів визначається не тільки унікальним природно-географічним ландшафтом та культурно-історичними дестинаціями, а й рівнем розвитку туристичної інфраструктури та туристичного комфорту, без розвитку яких неможливо досягти належного рівня туристичної привабливості або й, навіть, існуватиме загроза втратити лояльність з боку туристів.
MONITORING OF REGIONAL TOURIST MARKET INDEXES AND ESTIMATION OF REGION TOURIST ATTRACTIVENESS
Keywords: регіональний туристичний ринок; моніторинг; туристична привабливість; методика оцінки; міжрегіональні порівняння