Інклюзивна компетентність сучасного вчителя географії: теоретичний і практичний аспект - Сорук, Наталія (Сорук,Н. (2025). Інклюзивна компетентність сучасного вчителя географії: теоретичний і практичний аспект. Бакалаврська робота, Географічний факультет. Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2025)
У бакалаврській роботі досліджено теоретико-методологічні засади формування інклюзивної компетентності вчителя географії та проаналізовано практичні аспекти її реалізації в умовах сучасного освітнього середовища. Особливу увагу приділено змісту інклюзивної компетентності як інтегрального компонента професійної готовності педагога, що охоплює мотиваційний, когнітивний, операційний і рефлексивний складники. Окреслено нормативно-правове забезпечення інклюзивної освіти в умовах воєнного стану та визначено роль учителя географії в адаптації навчального процесу до потреб учнів з ООП. На основі результатів анкетування здійснено діагностику рівня сформованості інклюзивної компетентності педагогів, виявлено труднощі й потреби, розроблено практичні рекомендації щодо її удосконалення. Результати дослідження можуть бути використані у професійній діяльності вчителів, а також при розробці програм підвищення кваліфікації.
Inclusive Competence of a Modern Geography Teacher: Theoretical and Practical Aspects
Keywords: інклюзивна компетентність, учитель географії, особливі освітні потреби, диференційоване навчання, інклюзивна освіта, методи адаптації, педагогічна діяльність, воєнний стан.