МАКРОПРУДЕНЦІЙНА ПОЛІТИКА НБУ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПОСИЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - Федишин, Майя Пилипівна; Солійчук, А.О. (My University, 2021)
У статті розкрито теоретико-методичні аспекти макропруденційної політики як одного з найважливіших елементів підтримання фінансової безпеки держави. Створення дієвої фінансово-кредитної системи, здатної ефективно впливати на економічні процеси в країні має бути ключовим завданням головного макропруденційного регулятора – Національного банку України. Визначено, що такий процес має будуватися на науково-обґрунтованих засадах на постійній основі та з врахуванням макроекономічного аналізу і прогнозу майбутньої ситуації. З’ясовано, що Національний банк постійно вдосконалює інструменти забезпечення фінансової стабільності в країні та регулярно проводить оцінку ризиків для фінансового сектора та економіки в цілому. Для досягнення фінансової стійкості НБУ використовує такі підходи як реалізація макропруденційної політики; підтримка банків НБУ як кредитора останньої інстанції;забезпечення нагляду (нагляду) за банками, платіжними системами і платіжними системами; стрес-тестування банківської системи і найбільших банків-позичальників.
Keywords: Національний банк України; макропруденційна політика; фінансова стабільність; банківська система; інструментарій; кризові явища