Використання творчої спадщини українських композиторів ХХ-ХХІ століть у роботі з учнями ЗЗСО - Загара, Тетяна Вікторівна (My University, 2023)
Протягом багатьох десятиліть українським музикознавством був зібраний безцінний матеріал щодо життя і творчості визначних українських композиторів-класиків – як минулого, так і сучасності. Але в останній час перелік композиторів поповнився новими яскравими іменами, деякі з яких можуть конкурувати за своїм рівнем з найвизначнішими постатями світової музичної культури. Все це спонукає науковців, педагогів та вчених обґрунтовувати необхідність використання їхньої творчої спадщини у повсякденній роботі з учнями, студентами, слухачами, учасниками мистецьких проектів і концертних програм. У роботі визначено важливість використання творчої спадщини українських композиторів ХХ-ХХІ століть у роботі з учнями. Здійснено загальний огляд творчої спадщини українських композиторів ХХ – ХХІ ст. в ракурсі сучасного музикознавства. Визначено роль і місце творчого доробку українських композиторів XX-ХХІ століть в програмі «Музичне мистецтво» / «Мистецтво» закладів загальної середньої освіти. Акцентовано увагу на історичному шляху розвитку української музичної культури у ХХ – ХХІ століттях, приділено увагу творчості визначних композиторів української діаспори (О. Кошиця, Ф. Якименка, С. Борткевича), а також творчості композиторів, репресованих радянською системою (В. Барвінського, Б. Кудрика). Запропоновано зразки методичного забезпечення позакласних занять, спрямованих на ознайомлення учнів з творчістю українських композиторів ХХ – ХХІ століть.
Keywords: творча спадщина українських композиторів ХХ-ХХІ століть, українська музична діаспора, репресії радянської тоталітарної системи, учні закладів загальної середньої освіти