Еволюція податково-правових теорій - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2005)
Наука про податки нині має досить значну теоретичну і методологічну основу, її положення одержали глибоку і всебічну аргументацію, витримали практичну перевірку часом, міцно вписалися в загальну методологію фінансової науки. Але для того, щоб найповніше зрозуміти зріле явище, необхідно розглянути його історію. Це має значення ще й тому, що на даний момент в Україні відбувається реформування податкової системи, і екскурс в історію оподаткування дасть змогу зробити деякі узагальнення і висновки, важливі для побудови сучасної податкової системи України.
Keywords: податок; історія оподаткування; теорія обміну послугами; атомістична теорія; теорією суспільного договору; теорія фіскального договору; теорія податку як страхової премії; теорія ефективного оподаткування; теорія податкового нейтралітету; класична теорія податку; теорія жертви; теорія колективних (суспільних) потреб; теорія відмирання податків; податкова теорія монетаризму; теорія економічної пропозиції; соціальна теорія податків