Зелені облігації як інструмент залучення інвестицій в екологічні проєкти - Грубляк, Оксана; Олексин, Артур (Галицький економічний вісник, 2024)
Зелені облігації є одним із популярних інструментів сталого інвестування. Очікується, що ринок зелених облігацій буде процвітати в найближчому майбутньому. Зелені облігації набирають все більшої популярності серед екологічно відповідальних інвесторів. Зроблено огляд літератури, яка стосується дослідження ринку зелених облігацій, з метою висвітлення проблем використання цього фінансового інструменту й надання інформації про роль зелених облігацій для розбудови фінансового ринку України та економіки в цілому. Визначено, що глобальний ринок зелених облігацій стрімко розвивається та охоплює не тільки розвинені країни, а й ринки країн, що розвиваються. Встановлено, що важливою умовою функціонування ринку зелених облігації є обов’язок емітента повністю розкривати інформацію щодо напрямків використання залучених коштів. Відповідно прозорі правила гри на ринку зелених облігації приваблюють щороку більше як емітентів, так і покупців зелених облігацій. Досліджено різні види зелених облігацій: цільові (use of proceeds) облігації; цільові дохідні (use of proceeds revenue) облігації або облігації, забезпечені активами; проєктні облігації; облігації сек'юритизації; покриті облігації; немарковані «зелені» облігації, їх характеристики та особливості їх обігу. Проаналізовано тенденції розвитку глобального ринку зелених облігацій, встановлено, що за останні роки обсяг «зелених» облігацій, випущених у світі, різко зріс. Досліджено проблеми, які обмежують можливість випуску зелених облігацій та мобілізації ресурсів для екологічного сектора: відносно широкі критерії зелених облігацій, відсутність офіційних інструкцій щодо їх випуску на ринках, що розвиваються, ризики ліквідності та ризики надмірної концентрації для певних емітентів, секторів або регіонів, кредитний ризик або ризик дефолту, додаткові операційні витрати, оскільки емітенти повинні відстежувати, контролювати та звітувати про використання надходжень. Визначено основні переваги використання зелених облігацій для розбудови фінансового ринку України: позитивна маркетингова історія, диверсифікація інвесторів, податкові пільги у вигляді податкових кредитів та звільнень, фінансування проєктів, які забезпечують екологічні вигоди.
Keywords: зелені облігації, фінансування, екологічне спрямування, екологічні проєкти, фінансовий ринок