ВАРІАНТНІСТЬ СИНТАКСИЧНИХ КОНСТРУКЦІЙ В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРНІЙ МОВІ - Кульбабська, Олена Валентинівна; Олійник, Лара (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2024)
Монографію присвячено дослідженню особливостей варіантних синтаксичних одиниць різних рівнів, дібраних із текстів паралельних українських перекладів художніх творів В. Скотта, Ч. Діккенса, Е. По, А. де Сент-Екзюпері, Гі де Мопассана, В. Гауфа, М. Емінеску та ін. З опорою на сучасні лінгвістичні теорії – синонімії, референції, синтаксичної номінації та номінативної деривації – уточнено термінологічний вимір поняття ’варіантність’ як динамічної системи різнорангових одиниць (синтаксем, словосполучень, простих і складних речень), у межах якої можливі переміщення та взаємопереходи. На ґрунті кількарівневого підходу виокремлено та проаналізовано чотири типи варіантних синтаксичних одиниць, для яких характерна модифікаційна, транспозиційна, інтерверсивна й метатаксична різноструктурність і лексична тотожність співвідносних компонентів. Для науковців, викладачів, учителів, аспірантів і студентів філологічних спеціальностей закладів вищої освіти, усіх, кого цікавлять актуальні проблеми синтаксису української мови та перекладознавства.
Keywords: комунікативний синтаксис; варіантність; паралельні українські переклади; авторські інтенції; функційна еквівалентність; трансформація; актуалізатори; варіантні синтаксичні одиниці; модифікати; інтерверсивні та метатаксичні варіанти; транспозити