Звернення до джерел національних правових систем для тлумачення загальних принципів права у практиці органів міжнародної кримінальної юстиції - Іліка, Марина Іванівна (Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред., 2020)
кримінальної юстиції. Їх застосування забезпечує гнучкість та прозорості діяльності міжнародних кримінальних судів та трибуналів, дозволяє їм ефективно реагувати на виклики, які з’являються під час ухвалення рішень. Водночас у процесі застосування загальних принципів права дуже часто постає проблема їх тлума- чення. Ефективним шляхом здійснення тлумачення є звернення із цією метою до національних пра- вових систем. Такий шлях виглядає і найбільш логічним, оскільки більшість загальних принципів права з’явилися саме в національному правовому контексті, їх застосування на міжнародному рівні нерозривно пов’язане із правильним розумінням їхнього первинного значення. У статті розглядаються приклади зі звернення міжнародних кримінальних судів та трибуналів до національних правових систем для тлумачення загальних принципів права. Зазначається, що з метою тлумачення використовується широке коло джерел: національне законодавство, судова практика, доктрина національного права тощо. Наголошується, що в такому зверненні дуже важливе забезпе- чення географічної різноманітності та представництва різних правових систем. Робиться висновок, що тлумачення загальних принципів права через звернення до національних правових систем є широко застосовуваною практикою у сфері міжнародної кримінальної юстиції. Міжнародні кримінальні суди і трибунали звертаються як у цілях підтвердження існування та засто- сування загальних принципів, так і з метою встановлення їхнього змісту. У статті наголошується, що важливою умовою здійснення такого тлумачення є дотримання компа- ративістських підходів, що є гарантією їхнього універсального характеру як джерела права. Застосу- вання такого тлумачення є свідченням того, що загальні принципи права є загальновизнаними джере- лами кримінального та міжнародного кримінального права, слугують зв’язковою ланкою між ними.
Keywords: Загальні принципи права, міжнародна кримінальна юстиція,міжнародний кримінальний суд, правотлумачення, МВТ, МТКЮ, МТР.