Гуманітарна політика територіальних громад в умовах децентралізації влади в Україні - Сабадаш, Наталія Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота присвячена актуальній концептуалізації гуманітарної політики як чинника утвердження політичної суб’єктності територіальних громад в умовах трансформації владних відносин в умовах децентралізації влади в Україні. Процеси об’єднання територіальних громад та децентралізація влади призвели до збільшення повноважень суб’єктів місцевого самоврядування щодо реалізації гуманітарної політики, однак ці повноваження не завжди підкріплені необхідною ресурсною спроможністю. Реформа децентралізації влади в Україні розширила повноваження місцевих громад у гуманітарній сфері, але часто без достатніх ресурсів. Це зумовлює необхідність формування науково обґрунтованої гуманітарної політики на місцевому рівні, з урахуванням європейського досвіду, національних традицій та викликів правового режиму воєнного стану. Ефективна гуманітарна політика є ключовою для забезпечення прав громадян та національної безпеки, особливо в умовах російської агресії, що підкреслює актуальність цього дослідження.
Keywords: Політика; гуманітарна політика; децентралізація влади; місцеве самоврядування; транскордонна співпраця; безпека; реформи самоврядування; місцева демократія; російсько-українська війна; злочини проти людства; соціальна сфера; національна стійкість; урядові та неурядові міжнародні організації; європеїзація; взаємодія влади з громадськістю