Вплив особистісних особливостей на професійну спрямованість старшокласників - Стефанчук, Юлія Іванівна (My University, 2022)
Важливим напрямком сучасних досліджень у психології є вивчення факторів, що впливають на професійний вибір старшокласників. Проблема професійного самовизначення старшокласників посідає важливе місце в педагогічній та віковій психології, оскільки стосується вирішального моменту життєвого становлення особистості. Складність професійного вибору старшокласників полягає в тому, що їм доводиться відповідально і самостійно робити вибір щодо свого майбутнього. Усвідомлення свого призначення, сенсу життя та професійного вибору спрямовує процес розвитку старшокласника, визначає його майбутнє. Важливу роль у виборі виду професійної діяльності відіграють особистісні нахили та здібності старшокласників. Діяльність особистості визначається, перш за все, її потребами, на основі яких розвиваються певні інтереси. Але часто людина не може задовольнити всі потреби і змушена робити вибір між ними. При цьому в дію вступає система цінностей. Вони регулюють прагнення і дії людини. Можна сказати, що цінності відображають життєвий досвід, накопичений людиною в її індивідуальному розвитку.