Особливості проявів емпатії та рефлексії у юнацькому віці - Плантус, Марія-Мірабелла Михайлівна (My University, 2021)
Зовнішня ситуація в Україні та світі в цілому значною мірою зумовлюється і визначається впливом COVID -19 на економіку, політику, науку та культуру загалом та на свідомість кожної окремої людини зокрема, через що зростає невпевненість у завтрашньому дні й активізується психологічний захист особистості з метою оптимальної адаптації до подій у світі, країні, славній родині. У наш нестабільний час, коли соціальна ситуація постійно і часто не прогнозовано змінюється, досить важливо для кожної людини як усвідомити, проаналізувати та рефлексивно зрозуміти себе та інших людей: свої та їх думки, почуття, дії та вчинки, - так і проявити емпатійне співчуття до тих, хто цього потребує. Крім того, на нашу думку, емпатія та рефлексія є професійно важливими якостями для психолога, необхідними йому у майбутній професійній діяльності. Саме тому дослідження емпатії та рефлексії студентів – майбутніх психологів є не лише цікавою психологічною проблемою, але й актуальним і цілком своєчасним. До вивчення й аналізу проблеми емпатії та рефлексії у психології зверталися досить багато науковців. Так, такі науковці, як: О.О. Бодальов, Т.Р. Каштанова, В.І. Кротенко, Т.П. Гаврилова, Ю.Б. Гіппенрейтер, Т.Д. Корягіна, О.О. Демчук, М.М. Муканов, Л.П. Журавльова, Т.В. Пашукова та інші досліджували емпатію. А Н.І. Гуткуна, В.В. Давидов, А.З. Зак, О.В. Захарова, М.Е. Боцманова, О.В. Карпов, В.О.Моляко, Ю.Н. Кулюткін та Г.В. Ожиганова та інші – рефлексію. Проте до аналізу феноменів емпатії та рефлексії разом, їх співвідношення, дослідники та науковці вдаються вкрай рідко, що і викликало наш інтерес до проблеми їх зв’язку, а також їх зв’язку з рисами особистості, та зумовило вибір теми нашого магістерського дослідження.
дипломна робота (рівень вищої освіти - другий магістерський)