Етнолінгвістика: українська мова - Гриценко, Павло Юхимович; Руснак, Наталія Олександрівна; Руснак, Юлія Маноліївна; Струк, Іванна Михайлівна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2022)
У навчальному посібнику «Етнолінгвістика: українська мова» роз- глянуто низку питань наукової проблематики мова – мислення – культура. Через проблему назви (внутрішню форму слова) схарактеризовано гетерогенні угруповання слів, які становлять специфіку української мови, зумовлену психо- фізичними особливостями нації. Запропоновано етнолінгвістичний аналіз ТГЛ «назви страв»: пояснено кулінарну термінологію української мови в синхронії та діахронії, висвітлено культурологічний простір кулінарної номенклатури. Репрезентовано етнолінгвістичний аналіз лексики буковинської весільної обрядовості з опертям на поняття архетип і символ: простежено міжмовні контакти носіїв буковинських говірок із сусідніми народами, зумовлені історичним розвитком Буковини. Досліджено специфіку лексики родинної обрядовості буковинських говірок у плані ареальних трансформацій загальноукраїнських понять та в загальнослов’янському контексті. Для студентів спеціальності 035 «Філологія (українська мова і літе- ратура», наукових працівників, викладачів, аспірантів та учителів.
Keywords: Етнолінгвістика; Мова; Мислення; Матеріальна культура; Духовна культура