Теоретико-методологічний базис формування туристичних дестинацій у західноукраїнських прикордонних регіонах - Кифяк, Олександр (Тернопіль: ЗУНУ, 2021)
У монографії представлено результати дослідження перспектив формування туристичних дестинацій у західноукраїнських прикордонних регіонах та їх теоретико-методологічне забезпечення. На цій основі визначено базові теорії формування туристичних дестинацій, встановлено принципи формування та регіональні чинники впливу. Запропоновано методологічний концепт відбору території як потенційної туристичної дестинації. В роботі розроблено систему індикаторів функціонування туристичних дестинацій, оптимізовано методику розрахунку обсягу наданих послуг та визначення чисельності туристів, запропоновано інструментарій формування та розвитку туристичних дестинацій. На основі об’єднаних територіальних громад, єврорегіонів, кластерів, бізнес-інкубаторів та інших транскордонних утворень обґрунтовано механізм формування туристичних дестинацій. Наукове дослідження визначає стратегічні пріоритети та концептуальні засади розвитку туристичних дестинацій шляхом використання інформаційних технологій, сценарного прогнозування та стратегічного планування.
Keywords: Туризм, регіон, дестинація, прикордонний регіон, туристичний потенціал