Формування патріотичної особистості в освітньому процесі сучасної школи засобами козацької педагогіки - Мафтин, Лариса (My University, 2023)
Стаття присвячена проблемі патріотичного виховання зростаючої особистості та розкриттю ролі козацької педагогіки у цьому процесі. Автором здійснено аналіз дослідження проблеми патріотичного виховання у науковій літературі; розкрито основні риси козацької педагогіки; уточнено поняття «засоби козацької педагогіки». Визначено, що виховний потенціал козацької педагогіки сприяє формуванню національно свідомої, україноцентричної особистості, готової за потреби стати на захист національних інтересів своєї держави.
Keywords: виховання; освітній процес; патріотичне виховання; засоби козацької педагогіки; зростаюча особистість; козацька педагогіка; героїчні традиції; національна свідомість; україноцентризм