Дужук Н. Університети Наддніпрянської України у другій половині XIX століття: організація навчального процесу, наукові школи, місце в суспільному житті українських земель / науковий керівник Г. Скорейко - Дужук, Наталія (My University, 2025)
Друга половина ХІХ століття стала періодом глибоких суспільно- політичних, економічних і культурних трансформацій у межах російської імперії, які визначили подальші напрями розвитку її національних окраїн, зокрема українських земель. Одним із найважливіших виявів цих змін було реформування системи освіти, передусім вищої школи, що в умовах індустріалізації, модернізації державного управління та формування нових соціальних верств набувало першорядного значення. Саме університети, як центри інтелектуального життя, підготовки фахівців і наукових кадрів, а також формування громадської думки, стали ключовим чинником суспільного розвитку. Водночас вони опинилися у фокусі урядової політики, що поєднувала суперечливі тенденції лібералізації та централізації, відкритості до європейських ідей і прагнення зберегти імперський контроль. Дослідження історії університетів українських земель у складі російської імперії у другій половині ХІХ століття є надзвичайно актуальним, оскільки саме в цей період визначилися основні напрями формування наукового і культурного потенціалу українських земель. Харківський, Київський і Новоросійський університети були не лише освітніми центрами, але й осередками інтелектуального спротиву імперській уніфікаційній політиці, полем взаємодії між державними структурами та науково- педагогічною громадськістю. Аналіз їхньої діяльності дозволяє виявити, як змінювалася державна стратегія у сфері освіти під впливом суспільних викликів, студентських рухів, національних процесів і внутрішньої еволюції імперського законодавства. Актуальність теми також зумовлена сучасними науковими пріоритетами української історіографії, спрямованими на переосмислення місця та ролі українських університетів у загальноєвропейському інтелектуальному просторі. У контексті деколонізаційних підходів важливо простежити, яким чином політика російської імперії впливала на обмеження академічної автономії, звуження простору української культури в освітньому