Формування технологічних умінь молодших школярів у процесі позаурочної діяльності - Іваш, Марина Василівна (My University, 2021)
У XXI столітті, враховуючи досягнутий рівень суспільного розвитку та його перспективи, сформульовано нові вимоги до спеціальності та якості праці людини. Перш за все це пов'язано з технологічною революцією, зокрема з її інформаційним компонентом, з досягненнями науково - технічного прогресу, які якісно змінюють середовище життєдіяльності сучасної людини. Такі процеси вимагають виховання особистості, яка може брати участь у технологічній, творчій та проектній-технологічній діяльності, тобто її праця є творчою предметно-перетворювальною. Високий рівень технологічних умінь, здатність до ініціативи, творчості і саморозвитку, професіоналізм і конкурентоспроможність є об'єктивними вимогами до особистості як до суб'єкту технологічної діяльності. Важливе місце в цьому процесі займає технологічна освітня галузь, яка сприяє формуванню у школярів технологічної компетентності на основі систем технологічних знань і умінь, що є основою для подальшої технологічної діяльності; становленню цілісної особистості, для якої важливі різні види розумової і фізичної праці, технологічні якості, що забезпечують самореалізацію, самоствердження і соціалізацію.