ВМІСТ БІОЕЛЕМЕНТІВ У ГЕМОЛІМФІ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ ПРИ ТЕМПЕРАТУРНОМУ, ХАРЧОВОМУ ТА КОМБІНОВАНОМУ СТРЕСАХ - Куляк, Евеліна Вадимівна (My University, 2025)
У дипломній роботі досліджено вміст біоелементів заліза (Fe), кальцію (Ca), магнію (Mg) та фосфору (P) у гемолімфі робочих бджіл (Apis mellifera) за дії окремих і комбінованих стресових факторів: температурного (зниження температури до +14 °C) та харчового (вуглеводне навантаження різними типами цукрів). Метою дослідження було з’ясування змін мінерального складу гемолімфи під впливом різних температурних режимів та типів вуглеводного живлення (глюкоза, фруктоза, сахароза, глюкоза + фруктоза). Для досягнення мети було проведено експериментальне утримання молодих бджіл у лабораторних умовах з контролем температури та типу корму. Відбір гемолімфи здійснювали на 16-й день досліду, а вміст елементів визначали за допомогою колориметричного аналізу. Установлено, що вміст Fe, Ca, Mg та P у гемолімфі суттєво змінюється під впливом стресових факторів. Зокрема, найвищий вміст кальцію спостерігався при утриманні бджіл на сахарозній дієті, магнію — при фруктозній та комбінованій дієтах, а фосфору — при глюкозному живленні. Температурний стрес зумовлював зниження рівня більшості елементів, але деякі дієти (особливо фруктозна) частково компенсували цей ефект. Результати можуть бути використані для розробки оптимальних схем підгодівлі бджіл з урахуванням стресових умов, що є актуальним у контексті зміни клімату та індустріалізації бджільництва.
Keywords: Apis mellifera; біометали; гемолімфа