Дискусійні питання функцій податку - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2003)
Одним з дискусійних у теорії і практиці фінансового права продовжує залишатися питання про функції податку. Причому з часом ясності в цьому питанні не додається, а, швидше, навпаки - вона зменшується. А тим часом його успішне розв’язання має не тільки теоретичний аспект. Проблема набагато важливіша - питання про функції податку має і величезне практичне значення для розвитку держави і суспільства, тому що той чи інший підхід до визначення функцій податку визначає вибір відповідної доктрини оподаткування. Істинність даного положення підтверджена історичним досвідом держав, їхньою сучасною практикою в сфері оподаткування. Для України на етапі реформування її податкової системи це питання особливо злободенне.
Keywords: інститут фінансового права; зовнішній прояв властивостей; суспільне призначення; юридичні конструкції податку; етатистська доктрина оподаткування; ліберально-демократична доктрина податків