ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ (НА ПРИКЛАДІ НОВОДНІСТРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ) - Кириляк, Микола Васийович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Досліджено основні аспекти використання геоінформаційних систем для збору, аналізу і відображення інформації про земельні ресурси території Новодністровської територіальної громади в розрізі функціонального призначення та форм власності. Здійснено дешифрування космічних знімків території досліджень та створено сучасні, тематичні шари (точкові, лінійні, полігональні) різних за функціональним призначенням земельних ділянок території Новодністровської територіальної громади. Створено набір картосхем з відображенням як окремих тематичних векторизованих об’єктів так і їх сукупності з описовою частиною виконання завдяки ГІС QGIS та ARCGIS, створено ЦМР. Визначено кількісні показники площ земельних ділянок в розрізі функціонального призначення та форм власності для території дослідження.
ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ (НА ПРИКЛАДІ НОВОДНІСТРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ)
Проблема оптимізації природнього середовища і зокрема, земельних ресурсів, є надзвичайно актуальна і потребує свого вирішення. Сьогодні надзвичайно актуальним є застосування геоінформаційних систем і технологій в управлінні земельними ресурсами. Унікальні можливості застосування ГІС у широкому спектрі завдань, пов’язаних з аналізом і прогнозом явищ і подій навколишнього середовища, з осмисленням і виділенням головних чинників і причин, а також їх можливих наслідків, з плануванням стратегічних рішень і поточних наслідків дій. Розвиток обчислювальної техніки і геоінформатики, оснащення землевпорядних організацій комп’ютерами, периферійними пристроями, засобами цифрової картографії і фотограмметрії, поява систем автоматизованого земельного кадастру суттєво змінили зміст і технологію землевпорядних р
Keywords: земельні ресурси, QGIS та ARCGIS, Новодністровська територіальна громада.