Скрепський А.А. Проблеми і перспективи американо-китайських відносин на початку XXI століття - Скрепський, Анатолій Анатолійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню проблем та перспектив американо-китайських відносин на початку XXI століття. У роботі проведено аналіз найбільш ключових аспектів співпраці та протиборства між двома провідними світовими державами в економічній, політичній, військовій, а також, технологічній сферах. Велика увага приділяється аналізу безпосереднього становлення американо-китайських відносин, геополітичного, економічного протиборства, суперництву обох держав у Азійсько-Тихоокеанському регіоні, та ролі Тайванської проблеми у контексті відносин між США та КНР. Наукова робота представляє перспективи розвитку взаємовідносин між КНР та США, беручи до уваги зростання впливу Китаю на міжнародній арені та зміну стратегій США щодо стримування конкурентів. В магістерській роботі також зроблено висновки щодо можливих сценаріїв подальшої взаємодії між державами, шляхом дипломатичної співпраці у спільних сферах інтересів, а також ризиків ескалації можливих конфліктів.
Keywords: США; КНР; геополітика; міжнародна торгівля; американо-китайські відносини