Синтаксична категорія відокремлення як актуалізатор ад’єктивних компонентів у структурі простого речення - Kulbabska, Olena; Тесліцька, Галина (North University center of Baia Mare, 2020)
Відокремлення ад’єктивної конструкції в структурі простого речення здебільшого повинно бути стилістично вагомим, функційно зорієнтованим. Передовсім воно засвідчує економію структурних засобів мови. Окрім того, уживання відокремлених напівпредикативних конструкцій зумовлено прагненням носіїв мови до стилістичного урізноманітнення мовлення, пояснюється гострою потребою стосло висловити в малому контексті думку, максимально навантажити конструкцію смислом, відповідно до конкретної комунікативної перспективи надати різноманітності та емоційності висловленню.
Keywords: український синтаксис, просте речення, формально-синтаксичні категорії, відокремлення, ад’єктивна конструкція, функція