Вплив композиційного препарату етилтіосульфанілату з поверхнево-активним рамноліпідним біокомплексом на вміст SH-груп у Daphnia magna - Khuda, Lidiia; Andrushchak, Marichka; Lubenets, Vira; Karpenko, Elena; Pokynbroda, Tetyana; Semeniuk, Ihor; Khudyi, Oleksii (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Однією з основних перешкод у застосуванні тіосульфонатів в аквакультурі є їх нерозчинність у воді. Дана проблема усувається шляхом застосування композиції на основі етилтіосульфанілату (ЕТС) та поверхнево-активного рамноліпідного біокомплексу (РБК) бактерій роду Pseudomonas, що забезпечує підвищення біодоступності етилтіосульфанілату та посилення біоцидних властивосте препарату. Проте, це може зумовлювати підвищення проявів токсичного впливу створеної композиції. З огляду на можливість використання Daphnia magna Straus в процедурі біоінкапсуляції як векторного організму для доставки композиційного препарату, було проведено дослідження впливу композиції ЕТС:РБК в нетоксичних концентраціях (2,5·10-3 мг/мл та 5·10-3 мг/мл (за ЕТС ) на показники вмісту у Daphnia magna протеїнових та непротеїнових тіолів, а також активності ензимів, що інгібуються природним аналогом тіосульфонатів – аліцином. Встановлено зниження вмісту протеїнових та непротеїнових тіолів у тканинах Daphnia magna за дії обох досліджуваних концентрацій препарату. Істотніше зниження вмісту небілкових SH-груп у порівнянні з протеїн-зв’язаними може вказувати на активне та ефективне залучення в метаболізм етилтіосульфанілату глутатіону, який є переважаючим непротеїновим тіолом в клітині та забезпечує захист від окислення функціональних груп білків та ензимів зокрема. Встановлене пригнічення супероксиддисмутазної активності може бути зумовлено S-тіоалілуванням етилтіосульфанілату SH-вмісних амінокислот в структурі ензиму. Істотних змін глутатіон-S-трансферазної активності за дії досліджуваного препарату відмічено не було. Лише при застосуванні вищої концентрації композиційного препарату ЕТС:РБК починає прослідковуватись тенденція до зниження активності, зумовлена, найімовірніше, зменшенням вмісту відновленого глутатіону за цих умов. Враховуючи показники виживаності Daphnia magna за умов використання композиційного препарату ЕТС:РБК в концентраціях 2,5·10-3 мг/мл та 5·10-3 мг/мл, ймовірно, що його вплив зосереджується на реакціях за участю сульфгідрильних груп та не викликає істотних зрушень в детоксикаційниій системі клітини.
Effect of composite drug ethylthiosulphonate with surfactant ramnolipid biocomplex on SH-group content in Daphnia magna
Keywords: поверхнево-активні речовини; етилтіосульфанілат; аліцин; SH-групи; глутатіон-S-трансфераза; супероксиддисмутаза; Daphnia magna