Роман-панорама Марії Матіос "Букова земля": сюжет, композиція, проблематика та персоносфера твору - Тудан, Дмитро Борисович (My University, 2023)
У магістерській роботі пояснено жанрову специфіку роману-панорами Марії Матіос «Букова земля»; розглянено історію написання твору; подано характеристику художнього тексту через призму бачення автора, літературознавців та істориків; встановлено значення та місце роману-панорами у літературному процесі сьогодення; проаналізовано сюжетно-композиційні та ідейно-тематичні параметри твору, його проблематику; запропоновано характеристику чоловічих і жіночих персоналій. У додатках – біографічні відомості про реальних героїв, до художнього зображення яких безпосередньо звертається письменниця у своєму повномасштабному романі.
Keywords: роман-панорама; композиція; сюжет; проблематика; персоносфера; наратор