Регулювання грошового ринку інструментами монетарної політики. - Нікіфоров, Петро; Крауз, Катерина; Крауз, Наталія (My University, 2022)
У статтіописуєтьсястан справ на вітчизняному грошовому ринку за останні 5 років та в час воєнного стану, зокрема. Вказано інструментирегулювання грошового ринку. Зазначено, щона практиці широкий розвиток отримали три режими грошово-кредитної політики, а саме режим таргетування валютного курсу; режим монетарного таргетування; режим інфляційного таргетування. Автори проаналізували динаміку грошових агрегатів за 5 років і динаміку українського індексу міжбанківських ставок овернайт за останні дванадцять місяців. Проаналізовані думки експертів в частині інституціональних складників регулювання грошового ринку в період воєнного стану.Основним інструментом монетарної політики залишається облікова ставка. Національний банк зберігає в 4 кварталі 2022 року і надалі облікову ставкуна рівні 25% річних. За очікуваннями експертів курсова стабільність, підтримана цим рівнем облікової ставки і додатковими заходами НБУ, й надалі сприятиме збереженню керованості інфляційних процесів. Автори представили етапи ухвалення рішень з монетарної політики в Україні в умовах воєнного стану.У статті автори звертають увагу на те, щоважливими чинниками подолання проблем на грошовому ринку та фінансової кризи в післявоєнний час можуть стати забезпечення суттєвого підвищення рівня капіталізації фінансових інститутів, їх прозорості щодо власників, змісту послуг та результатів діяльності, а також прискорення впровадження нових технологій механізмів і принципів інвестування, оцінки результатів діяльності фінансових інститутів.Вказано деякі заходи в частині посилення монетарної політики з метою зменшення інфляційного тиску запропоновані в 2022 році. Висловлено думку про те, що в післявоєнний період варто прискорити розвиток відкритої архітектури фінансового ринку та оверсайту шляхом запровадження нових стандартів та форматів платежів (ISO20022); стимулювання розвитку нових технологій для здійснення платежів і переказів коштів; вивчення можливостей випуску цифрової валюти центрального банку е-гривня.
Keywords: грошовий ринок;; цінова стабільність;; інструменти монетарної політики;; інфляція;; облікова ставка;; інфляційний тиск