Скарб бронзових виробів із Чернівців - Ільків, Микола (Черемош, 2014)
У 2014 р. на північній околиці м. Чернівці виявлено скарб бронзових речей, до складу якого входили 32 цілі та фрагментовані вироби загальною вагою 2295 г: серпи з гаком і кнопкою, шпилька, бляхи-гудзики, наконечник списа, репліка сокири-чекану, браслет - рукозахисна спіраль, бруски та злитки металу і рештки бронзоливарного виробництва. Комплекс депонований у період НаА1, співвідноситься, ймовірно, з раннім етапом голіградської культури та належить до категорії «ливарних». Близькими до нього в регіоні є скарби з Прилипча, Олешева й, особливо, Коровії (BrD-НаА1). In 2014 on the northern outskirts of the Chernivtsi the deposit of bronzes was found. It included 32 goals and fragmented products total weight of 2295 g: sickles with hook and button, pin, knobs, spearhead, imitation of axe with disc and spine, arm-pad, bars and ingots of metal and remains of bronze casting production. The complex was deposited in HaA1 period, relates probably to the early stage of Goligrady culture and belongs to the category of «casting». In the region the deposits from Prylypche, Oleshiv and especially Koroviya (BrD-HaA1) are close to it.
Клад бронзовых изделий из Черновцов
Bronze hoard from Chernivtsi
Keywords: скарб бронзових виробів; deposits of bronzes; доба пізньої бронзи; Late Bronze Age; Чернівці; Буковина; голіградська культура