Викладання іноземної мови в умовах пандемії - Тулюлюк, Катерина; Камінська, Олена Ігорівна; Kudelko, Zoya (My University, 2022)
Технологічні тенденції у сфері освіти, як у викладанні, так і в навчанні, розвиток IT-технологій за останні десятиліття вплинули на сферу вищої освіти. Інтернет та комп’ютери стали не просто елементом системи освіти, вони стали найважливішою частиною всієї конструкції, змінили докорінно способи отримання інформації як викладачами, так і студентами, вплинули та створили нові види занять у вищих навчальних закладах. Особливо це стало актуальним, коли світ увійшов у період затяжної пандемії. Для якісного та безперервного навчання в надзвичайних ситуаціях, таких як пандемія COVID-19, необхідно розробляти та застосовувати технології, що відповідають стандартам вищої освіти та сприяють розвитку всіх необхідних компетенцій. У такий спосіб слід зважити усі позитивні та негативні сторони дистанційного навчання та прагнути використати усі його максимальні можливості.
Викладання іноземної мови в умовах пандемії
У роботі детально проаналізовано недоліки дистанційного навчання, які на практиці стали значно помітні. Можемо виділити такі: відсутність зорового контакту, неможливість енергетичного обміну емоціями та настроєм, уповільнена рефлексія та інтерактивний контакт «викладач–студент–викладач» та інші. Поряд із цим виділено низку стратегічних моделей, завдяки яким можна адекватно та якісно організувати дистанційне вивчення іноземної мови. Зокрема, вказано на переваги дистанційного навчання: можливості включення до навчального процесу аудіо- та відеоматеріалу без використання додаткових технічних засобів; візуалізація матеріалу за допомогою доступної у ВКЗ на будь-якій платформі функції інтерактивної дошки та демонстрації екрану; використання під час сесії ВКЗ всіх електронних підручників та ресурсних пакетів з іноземної мови, які є у відкритому доступі до глобальної мережі, без копіювання та порушення авторських прав; використання вправ різного рівня для розвитку різних навичок; застосування різних форм роботи та методичних технологій; використання різних видів та форм самостійної роботи; включення в LMS Moodle цифрових опцій та інструментів, які роблять навчання іноземних мов в ЕІОС різноманітним та ефективним.
Keywords: дистанційне навчання, іноземна мова, оцінювання знань, мовна компетенція, пандемія.