Розвиток економічної методології в контексті соціально-економічних трансформацій ХХІ століття - Бабух, Ілона; Галін, Анатолій (Видавництво УДУНТ, 2025)
Сучасна економічна методологія зазнає глибоких змін через науково-технічний прогрес і складність соціально-економічних систем. З кінця ХХ століття економічна наука переживає кризу, що потребує нових підходів до досліджень, зокрема у теорії. Ці зміни призвели до виокремлення економічної методології як окремої субдисципліни, яка поєднує погляди економістів, філософів та інших науковців. Вона включає не лише традиційні інструменти аналізу, але й епістемологічні питання, зокрема дослідження структури економічного знання та процесу пізнання. В економіці розрізняють нормативну та позитивну методології – перша визначає ідеали наукових досліджень, друга зосереджена на емпіричних даних і гіпотезах. Економічна методологія повинна враховувати не тільки економічні, а й соціальні, культурні й етичні фактори, підкреслюючи важливість інтеграції різних дисциплін для глибшого розуміння процесів. Це дозволяє розглядати економічні явища в контексті ширших соціокультурних і моральних аспектів.
DEVELOPMENT OF ECONOMIC METHODOLOGY IN THE CONTEXT OF SOCIO-ECONOMIC TRANSFORMATIONS IN THE 21ST CENTURY
Keywords: методологія наукових досліджень; методологія економічної науки; метод науки; предмет науки; нормативна методологія; позитивна методологія; наукова парадигма; науково-дослідна програма; людина в науці; методологічний концепт