Політичні інструменти в діяльності депутата місцевої ради в Україні - Тичківська, Євгенія Олегівна (My University, 2026)
У кваліфікаційній роботі досліджено політичні інструменти в діяльності депутата місцевої ради в Україні. Розглянуто їх сутність, класифікацію та роль у системі місцевого самоврядування. Особливу увагу приділено депутатським запитам, зверненням, ініціативам, роботі в постійних комісіях, взаємодії з громадою та органами виконавчої влади. Проаналізовано нормативно-правові основи діяльності депутатів місцевих рад, а також практичні аспекти використання політичних інструментів у представництві інтересів територіальних громад. У роботі визначено основні проблеми їх застосування в умовах децентралізації, цифровізації та воєнного стану. Запропоновано напрями вдосконалення депутатської діяльності з метою підвищення ефективності місцевого самоврядування та зміцнення місцевої демократії.
Keywords: політичні інструменти; депутат місцевої ради; місцеве самоврядування; територіальна громада; депутатський запит; децентралізація; місцева демократія