Судова влада і громадськість: концепт взаємодії - Іл’юк, Дмитро (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню та розробці теоретико-методологічних підходів, методичних засад та практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму взаємодії судової влади та громадськості в Україні. У роботі досліджено теоретичні основи цієї взаємодії, її значення для забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності судової системи, а також для підвищення довіри суспільства до правосуддя. Однією з ключових проблем, розглянутих у дисертації, є недостатня ефективність існуючих механізмів співпраці між судами та громадськістю, що обумовлено як недоліками в комунікації, так і відсутністю чітких інституційних рамок для залучення громадян до судових процесів. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних засад взаємодії через створення трирівневої моделі, яка охоплює комунікативну, інтеграційну та інституційну взаємодії, та розробка на цій основі практичних рекомендацій для вдосконалення судової системи України. Наукова новизна роботи полягає в розробці авторської трирівневої моделі взаємодії, уточненні поняття "громадськість" у контексті судової діяльності, а також у пропозиції нових механізмів комунікації, інтеграції та інституційного забезпечення правосуддя. Запропоновані практичні рекомендації включають створення Концепції комунікативної взаємодії, судових інформаційно-медійних центрів, вдосконалення інституту суду присяжних, запровадження мирових суддів та механізмів громадського контролю, що сприятиме підвищенню відкритості та підзвітності судової влади.
Keywords: судова влада; громадськість; взаємодія; громадянське суспільство; демократія; комунікація; суд; правосуддя; держава; суспільство; права людини; суддя; громадські ради; євроінтеграція; довіра