Нормативно-правове регулювання обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану в Україні - Білоскурська, Олена Валеріївна; Федорчук, Марина Дмитрівна («Фенікс», 2022)
В статті досліджуються питання нормативно-правового регулювання обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану в Україні. Аналізуються положення окремих нормативно-правових актів, що прийняті в Україні в період дії воєнного стану. Особлива увага приділена деталізації рішень Конституційного Суду України з питань, що торкаються обмежень прав і свобод людини. Наголошено, що права людини можуть обмежуватися із дотриманням принципів верховенства права, правової визначеності та пропорційності на правових засадах. Висвітлено випадки обмеження окремих особистих, політичних та соціально-економічних прав людини і громадянина в умовах воєнного стану в Україні.
REGULATORY AND LEGAL REGULATION OF RESTRICTIONS ON CONSTITUTIONAL RIGHTS AND FREEDOMS OF HUMAN AND CITIZEN IN THE CONDITIONS OF MARTIAL LAW REGIME IN UKRAINE
Keywords: конституційні права людини і громадянина; обмеження прав людини; воєнний стан; рішення Конституційного Суду України; принцип верховенства права; принцип пропорційності