ТВОРЧІСТЬ ІВАНА ВИШЕНСЬКОГО ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ІСИХАСТСЬКОЇ ТРАДИЦІЇ В УКРАЇНІ - Шкрібляк, Ярослав Васильович (My University, 2023)
Роботу присвячено дослідженню творчої спадщини одного із найяскравіших представників традиціоналістського ісихастського руху і церковного полеміста періоду модерну – Івана Вишенського. Актуальність теми зумовлена потребою переосмислення і засвоєння ідейно-ціннісного та апологетичного потенціалу мислителя, особливо в контексті сучасних церковно-інтеграційних процесів у Вселенському Православ’ї та Українському православ’ї зокрема. Те, що випало на долю українського народу наприкінці XVI – XVIІ ст., доводиться переживати й сьогодні. У цьому ключі дослідження проблематики магістерської роботи має вагоме теоретичне і практичне значення. Головною дослідницькою метою є спроба здійснити комплексний історико-богословський аналіз творчої спадщини Івана Вишенського для визначення його впливу на формування ранньомодерної релігійнобогословської думки в Україні. У роботі розв’язано такі завдання : проаналізовано життя та діяльність полеміста й визначено особливості його чернечо-місіонерської і полемічної діяльності; дано критичну оцінку творчості мислителя й з’ясовано рівень актуальності світоглядно-ціннісний настанов полеміста в контексті сучасних суспільно-релігійних трансформацій і виходу з глибокої перманентної кризи Українського православ’я. У роботі визначено провідні ідеї та основні форми апологетичної діяльності Івана Вишенського та з’ясовано вплив його світоглядної системи4 на формування релігійної та суспільної позиції, політичних візій і духовної культури загалом його сучасників. Значну увагу приділено увиразненню характерних рис державно-церковних відносин другої половини XVI ст., а також здійснено інтерпретацію інтелектуальної спадщини мислителя крізь призму сучасних політико-ідеологічних та еклезіологічних стратегій. Магістерська робота містить вступ, три розділи, два з яких поділено на окремі підрозділи, висновки та список використаних джерел (87 позицій). Загальний обсяг – 80 сторінок, з яких 70 – основний текст. Перший розділ присвячено аналітичному оглядові джерел, історіографії та обґрунтуванню ступеня наукової розробки проблеми. У другому – досліджено історичні передумови й особливості формування джерел традиціоналістсько-ісихастської системи та визначено вплив його творчості на розвиток ісихатського руху в Україні, а також з’ясовано специфіку їх відображення у церковно-полемічному дискурсі з метою збереження осередків православного мислення в горнилі полемічної боротьби та конфесіалізації релігійного життя наприкінці ХVІ – початку ХVІІ ст. Третій розділ містить узагальнену інформацію щодо визначення ідейно-ціннісного та апологетичного потенціалу богословсько-полемічної спадщини мислителя. Описано суспільно-релігійну й духовно-моральну систему Івана Вишенського й увиразнено провідні ідеї його світоглядних настанов у контексті формування ранньомодерної еклезіальної реальності на українських землях. Робота містить результати власних досліджень. Використання ідей, результатів і текстів інших авторів мають посилання на відповідне джерело.
Keywords: Іван Вишенський, ранній модерн, ісихазм, ісихастський традиціоналізм, полемічні твори, світоглядна система, унійна доктрина.