ПОЛІТИЧНА ТЕОЛОГІЯ: ІДЕЙНО-БОГОСЛОВСЬКІ ВИТОКИ ТА ПРАКТИЧНІ ВИМІРИ - Палагнин, Мирослав Васильович (My University, 2022)
Політична теологія ‒ дискусійне поняття, що формується у ХХ столітті на стиці кількох наукових дисциплін (теологія, політологія, соціологія, філософія). У широкому значенні вона означає вторгнення сакрального у секулярне. У вузькому значенні ‒ це розгляд суспільно-історичних та політичних процесів під кутом зору теології. Поняття було введено у науковий обіг К. Шміттом, який проводить аналогії між двома системами понять ‒ метафізичних (теологічних) та державно-правових. Утім, витоки політичної теології слід шукати задовго до ХХ століття, в якому вона лише науково офор
Keywords: політична теологія, влада, політика, сакралізація, секуляризація.