Образний компонент семантичної структури іменників та його маркування в „Словарі” за редакцією Б. Грінченка - Gutsuliak, Tetiana (Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2013)
Матеріали „Словаря” за редакцією Б. Грінченка є важливим джерелом для дослідження особливостей асоціативно-образного сприйняття реалій навколишньої дійсності і його мовного відтворення. У статті проаналізовано специфіку фіксування в „Словарі” іменників, що в своїй семантичній структурі містять образний компонент змісту. Образний компонент є елементом семантичної структури похідних переносних значень слів, передусім тих, що розвинулися на основі метафоричних перенесень, рідше метонімічних, а також цей компонент з’являється внаслідок образного вживання лексеми у контексті. Заслугою Б. Грінченка як упорядника словника є спроба розмежувати прямі й переносні значення слів та виокремити переносні вживання. Для цього використано спеціальне маркування. Попри те значна частина переносних образних значень слів, засвідчених у словнику, на той час не отримала спеціального позначення.
Гуцуляк Т. Є. Образний компонент семантичної структури іменників та його маркування в „Словарі” за редакцією Б. Грінченка. Писемні пам’ятки: від картотеки до словника / відп. ред. Г. Дидик-Меуш. Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2013. С. 242‒249. ISBN 978-966-02-6064-1(серія); ISBN 978-966-02-6979-8.
Keywords: Образний компонент лексичного значення, метафора, переносне значення, лексикографія, Борис Грінченко, „Словарь української мови” (1907‒1909).